Cuma hutbesinde gösterişten uzak düğün tavsiye edildi

Diyanet İşleri Başkanlığınca cuma hutbesinin konusu düğün adabıydı... Türkiye genelinde tüm camilerde okunan hutbede gençlerin düğün masrafları nedeniyle evlilikten kaçtığı söylendi.

Cuma hutbesinde gösterişten uzak düğün tavsiye edildi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
20 Temmuz 2018 Cuma 16:03

Bugün, Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve Türkiye genelindeki camilerde okunan cuma hutbesinde düğün adabına yer verildi. "Düğünlerde gösterişten uzak olunmalı" vurgusunun yapıldığı hutbede Hazreti Fatıma'nın çeyizine değinilen hutbede, Hazreti Muhammed'in Medine'ye hicretinin ikinci yılında kızı Fatıma ile amcasının oğlu Hazreti Ali'yi evlendirdiği, Hazreti Fatıma'nın çeyizinin bir parça kadife, bir su tulumu ve içi güzel kokulu ızhır otuyla doldurulmuş bir yastıktan ibaret olduğu anlatıldı.

Hutbede, düğünlerin gösterişten uzak, sade, samimi ve mutedil bir şekilde yapılmasının Hazreti Muhammed'in sünneti olduğu aktarılırken, "Zira müminler için hayatın en önemli ölçülerinden biri aşırılıktan sakınmaktır. Kullukta, sevinçte, öfkede, üzüntüde, eğlencede daima dengeli olmaktır. Nitekim 'En bereketli nikah, külfeti en az olanıdır' şeklindeki nebevi ilkeyi unutmak, çoğu zaman maddi ve manevi zararlara neden olmaktadır. Her aşamada gereğinden fazla yapılan düğün harcamaları, günümüzde de aileleri sıkıntıya sokmaktadır." vurgusu yapıldı.

"MÜMİN ALKOLE VE SİLAHA TEVESSÜL ETMEZ"

"Mümin olarak bizlere yakışan nikah, nişan, sünnet ve düğün merasimlerinde İslam'ın çizdiği meşruiyet dairesinde hareket etmektir." denilen hutbe şöyle sürüyor: "Mümin, 'Çocukların mutluluğu' bahanesine sığınarak haramlar konusunda gevşeklik göstermez. Mutluluğu ararken aklı uyuşturan alkole, neşeyi hüzne çeviren silaha, mahremiyet sınırlarını ihlale tevessül etmez. Eğlenirken kimsenin hakkına girmez, çevresine rahatsızlık vermez. Allah'ın her an kendisini görüp gözettiğinin farkında olarak yaşar."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar