2018 fitre parası ne kadar, ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bu senenin fitre miktarı da araştırılmaya başladı. 2018 fitre parası ne kadar, ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir?

2018 fitre parası ne kadar, ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
28 Mayıs 2018 Pazartesi 09:00

Müslümanlar için son derece önemli bir yeri olan fitre miktarı merak ediliyor. Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak belirlenen fitre 2018 yılında ne kadar oldu? İşte 2018 yılı Ramazan ayı başlangıcından 2019 yılının Ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olan fitre parası..

Ramazan ayında orucunu tutan ve Ramazan Bayramı’nı görmeye erişen, temel ihtiyaçları dışında belli bir mala sahip olan kişilerin yerine getirmekle yükümlü oldukları ibadete denilen fitrenin 2018 fiyatları belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında fitre miktarını belirledi. Bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulunduran Din İşleri Yüksek Kurulu, en düşük fitre miktarını tespit etti.

2018 Fitre Parası Ne Kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2018 yılı itibariyle fitre miktarı belli oldu. Maddi anlamda ihtiyacı olmayan kişilerin ermekle yükümlü oldukları fitre 2018 yılında 19 TL olarak belirlendi. Belirlenen bu miktarın, "asgari miktar" olduğu, fıtır sadakasında verilecek miktar konusunda bir üst sınır bulunmadığı ifade edildi.

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fitre vermekle yükümlü olan kişiler fitrelerini Ramazan Bayramı’ndan bir veya 2 gün öncesi ile bayram namazı arasında ödemelidir. Fitrenin bu zamanda verilmesinin önemi ihtiyacı olan yoksul kişilerin bayram namazına çıkmadan önce bazı ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin sağlanmasıdır. Bunun dışında fitre Ramazan ayının girmesi ile birlikte hatta Ramazan ayı öncesinde de verilebilir. Fıtır sadakası olarak da bilinen fitre İslam inancında önemli bir yere sahiptir. Fitre sadakasının vakti; Bayram günü tan yerinin ağarmasıyla, Bayram namazından çıkma zamanına kadardır. Bayram namazından sonra fitrenin zamanı geçer. Bayram sonrasına kalan fitre yükümlülükten çıkar ve ilk fırsatta verilmesi gerekebilir. Fitre sadece fazla maldan dolayı verilmez. Başta sağlığımız olmak üzere birçok şey için verilir.

Fitre Kimlere Verilir ve Verilmez?

-Fitre kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul kişilere verilir.

-Fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin annesi, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.)

-Eşler de birbirlerine fitre veremez.

- Fitre fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.

- Zengin olana fitre verilmez.

-Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara verilmez.

-Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa verilmez.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar