CHP’den AK Parti’ye yanıt: Seçimin yenilenmesini gerektirecek somut delil yok

CHP, AK Parti’nin İstanbul için verdiği olağanüstü itiraz dilekçesine yanıt verdi. CHP dilekçede seçimlerin yenilenmesini gerektirecek somut bir delilin olmadığını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AK Parti’nin İstanbul seçimleri için verdiği olağanüstü itiraz dilekçesine yanıt verdi. CHP, seçimlerin yenilenmesini gerektirecek somut delil olmadığını belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarının kaybetme hezeyanı içinde yanlış bilgiler olduğunu belirten Erkek, “Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, YSK'ya bağlıdır. Seçmen kütüklerinde hiçbir değişiklik, seçim takviminin başladığı günden itibaren YSK'nın onayı olmadan yapılamaz. Adrese dayalı kayıt sistemini tutan nüfus ve vatandaşlık genel müdürlüğü yani İçişleri Bakanlığı. Yine Adalet Bakanlığı'ndan tutuklu ve hükümlülerle ilgili verileri alarak seçmen kütüğünü oluşturur” dedi

"23 bin 165 kişinin karşısına oy kullanamaz şerhi düşmüş"

Erkek bir usulsüzlüğün olması durumunda sorumluların en başta YSK Başkanı, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı olduğunu belirtti. Erkek, “Seçmen kütükleri ya da sandık listeleri son şeklini aldıktan sonra siyasi partilere 25 Mart'ta gönderildi. Biz sistemimize girdik, toplam 23 bin 165 kişinin karşısına oy kullanamaz şerhi düşmüş” ifadelerini kullandı.

“Bu değişiklikleri kendileri yaptılar”

Erkek açıklamasına şöyle devam etti;

“Deniyor ki, bin 229 ölü seçmen var. 25-31 Mart arasında İstanbul'da bin 229 kişinin ölmesi çok muhtemel. İstanbul'da ortalama 150-200 kişi ölüyor. Sandık kurulu ve memur üyelerini biz belirlemiyoruz. Bu değişiklikleri kendileri yaptılar, bizim itirazlarımıza rağmen. İlçe seçim kurulu başkanlarını yani en kıdemli yargıçlarını da suçladıklarını görüyoruz.

YSK'nın seçim takvimine bir bakın. 26 Şubat arasında sandık kuruluyla ilgili itirazların başlangıcı. Niye itiraz etmediniz? Diyorlar ki, bildirilmiyor. Her ilçe seçim kurullarında siyasi parti üyeleri var. Onlar biliyor, niçin itiraz etmediniz? Seçimler bittikten sonra bunları gündeme taşıyorsunuz.

Düzeltilen maddileri hataları dahi belge olarak bugün sundular. İstanbul'da tüm geçersiz oyların yeniden sayımı bitti. 6 ilçede tüm oylar sayıldı. YSK bir karar aldı ve sondaj denilen yöntemle, 22 ilçede 57 sandık belirledi, tümü sayıldı.

22 ilçede 57 sandığın tümü yeniden sayıldı oyumuz 13 daha arttı. Yeniden sayım seçim güvenliğini yok eder. Onun için YSK çok doğru bir kararla tümünün tekrar sayımını reddetti”

“Seçimlerin yenilenmesini gerektirecek somut delil yok”

Erkek, AK Partili Yavuz’un ‘5 bin 388 çetele, oy sayım döküm cetvelinde mühür yok’ sözlerine değinerek, “Siz referandumda YSK'ya dilekçe verdiniz milyonlarca mühürsüz oy pusulasını geçerli kabul edin diye dilekçe verdiniz. AK Parti böyle devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı'nın da mazbatası iptal edilebilir. Şimdi 5 bin 388 çetelede mühür yok diyor. 2014 Ankara Büyükşehir Seçimleri için CHP, YSK'ya başvurdu. 'Çok sayıda mühürsüz sandık sonuç tutanakları var' dedik. 'Geçersiz oyların niçin geçersiz kabul edildiği tutanak altına alınmamıştır' dedik. 'Farklı tutanaklar var' dedik. 'Seçmen sayısından fazla oy kullanımı var' dedik. Bunların hepsini YSK reddetti. Usulsüzlüğe dayanarak seçim edilemez deniliyor. AK Parti'nin dilekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiçbir somut bilgi, belge, delil yok” diye konuştu

Numan Kurtulmuş ile Özgür Özel bir araya geldi Bazı sigaralar artık satılmayacak! Özel eğitim kurumlarına 65 milyon lira ceza 'Milliyet farkı' ücreti alan otele ne kadar para ceza kesildiği açıklandı İşçilerle polisi çatıştırmak isteyen yapılar olabilir Kanatlı et ihracatına kısıtlama getirildi