Yufka nasıl açılır? Evde yufka açmanın püf noktaları nelerdir?

Börek, mantı, baklava yapımında kullanılan yufkayı hazır almak yerine evde açmaya ne dersiniz. Peki yufka nasıl yapılır? Evde yufka açmanın püf noktaları neler?

Türk mutfağında pek çok hamurişi tarif vardır. Börek, baklava, mantı ve daha nice birbirinden leziz tarifin temelini ise yufka oluşturur. Yufka ne kadar güzelse bu yiyecekler de o kadar lezzetli hale gelir. Ancak kimi zaman hazır yufkalar istenileni vermez, aslında hazırını almak kolay olsa da evde yapılan yufkanın yerini tutmaz. Peki yufka nasıl yapılır? Evde yufka açmanın püf noktaları nelerdir? İşte tarifi ve püf noktaları...

Malzemeler

5 su bardağı (yarım kilo) un
2 su bardağı ılık su (364 ml),
1 tatlı kaşığı tuz

YUFKA NASIL YAPILIR?

1) Öncelikle yoğurma kabına unu eleyerek koyun. Elediğiniz zaman un tane tane olacaktır. Ardından tuzu da ekleyerek harmanlayın.

2) Suyu azar azar ekleyerek yoğurun. Hamuru iyice yoğurduktan sonra hamurun üzerini temiz bir poşet ya da bez ile kapatarak ortalama 20 dakika dinlenmeye bırakın.

3) Dinlenen hamurdan yumurtadan daha büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Bu parçaların her biri beze olarak adlandırılır.

4) Hazırladığınız bezelerin kurumaması için üzerlerini nemli bezle ya da poşet ile kapatın.

5) Bezeyi hamuru açacağınız yere almadan önce altına ve üzerine un serpin. Ardından önce merdane, sonra da oklava yardımıyla bezenin üzerine çok fazla bastırmadan hamuru açmaya başlayın.

Bezeyi tabak büyüklüğüne getirmek için merdane, daha inceltip büyütmek için de oklava kullanılmalıdır. Merdaneyle hamuru yemek tabağı büyüklüğüne getirdiğinizde oklavayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
6)Hamurun üzerine ara ara un serpip hamuru açarak büyütün.

PÜF NOKTALARI

NOT 1: Eğer mantı yapımında kullanacaksanız hamur biraz kalın olmalıdır. Börek yapımında kullanılacak yufka orta kalınlıkta, baklavada kullanılacak olan ise ipince olmalıdır.

NOT 2:Yufkaları üst üste koymanız gerekiyorsa yapışmaması için aralarını unlamayı unutmayın.

NOT 3: Merdane ve oklava pürüzsüz olmalıdır. Öte yandan sadece merdane kullanarak yufka açamazsınız. Mutlaka oklava da kullanmalısınız.

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek mi? Kırım Vakfı'ndan sürgün ve soykırımın 80. yıldönümü anması FETÖ benzeri yapıya cüret edenin başı ezilmeli 'Türk Yatırım Fonu' geliyor Hedef Atatürk'ün partisini iktidara taşımak Tehditler alıyorum, beni de öldürecekler