TOGG'a yeni rakip, VERY: Türkiye'nin ikinci yerli aracına sipariş yağmuru

TOGG'un ardından yerli otomobil üretimi için çalışmalar ivme kazandı. Türkiye'nin elektrikli araçta ikinci markası VERY, Go Green Fuarı'nda ilk kez görücüye çıkacak. 2024 yılında yollara çıkacak araç için üretici şirketin kurucu ortağı şimdiden 800 sipariş aldıklarını belirtti. 4 ayrı segmentte birer adet üretimi yapılan VERY'nin satış fiyatı bugünkü değerle ortalama 25 bin dolar olacak.

Türkiye'nin yerli üretim otomotiv pazarı giderek kızışıyor. TOGG'un ardından Türkiye'nin ikinci elektrikli araç markası olarak lanse edilen 'VERY' 2024 yılında yollarda olacak.

İlk kez yarın (16 Kasım) Bursa Go Green Fuarı'nda TOGG ile yan yana gösterilecek VERY'nin seri üretimine 2025 yılında geçilmesi hedefleniyor. Bugünkü değerle ortalama satış fiyatı ise 25 bin dolar civarında olacak araç için şimdiden 800 sipariş alındı.

Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre, Elektrikli araç ve mobilizasyon sistemleri alanında ürün ve yazılım geliştirmek üzere kurulan teknoloji şirketi EVRY ekibi tarafından 300 günde geliştirilen yeni nesil elektrikli aracı VERY, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) TeknoPark’ta 4 farklı modelde L7 sınıfında üretildi.

Türkiye pazarı için tüm onay sürecini tamamlayan EVRY’nin Avrupa tip onayları, R85 ve sertifikasyon süreci ise devam ediyor.

4 FARKLI TİPTE ÜRETİLİYOR

Tümü L7 sınıfında olmak üzere 4 farklı tipte araç geliştirdiklerini açıklayan EVRY Teknoloji kurucu ortağı ve Makine Mühendisi Yosun Karasu, şu bilgileri verdi:

“4 kişilik hususi kullanıma yönelik araç. 4 kapılı ve kapı direkleri bulunmuyor. Bu özelliğiyle ekstra kolay kullanım alanı sağlıyor. Taşıma aracı. 2 kişilik pick-up gibi düşünülebilir. Bu aracın arka kasası modüler olarak şekillendirilebiliyor. Nakliye, soğutma ünitesi, acil sağlık, çöp vb. alanda değiştirilebiliyor. Buggy modeli. 2 kişilik üstü açık buggy tipi araç.

Hobi ve sayfiye alanlarındaki kullanıma yönelik. Kışlık kullanıma da çevrilebiliyor. Otonom araç. Tamamen otonom sürüş kapsamında kodlanarak veya uzaktan canlı sürüş ile kontrol edilen bin 500 kg taşıma kapasitesine sahip sürücüsüz araç. Kullanım amacı askeri, sağlık, büyük sanayi tesisleri gibi alanlara yönelik”

'2024 YILI İÇİN 800 SİPARİŞ ALINDI'

Şu anda üniversitenin 400 metrekarelik hangarında üretilen EVRY’nin seri üretimi için planlan tarih ise 2025. 2025 yılı sonuna kadar Bursa Gemlik'te tamamlanması planlanan fabrika ile ilk etapta yıllık 10 bin araç üretim kapasitesi hedeflediklerini açıklayan EVRY Teknoloji kurucu ortağı ve Makine Mühendisi Yosun Karasu, 2024 yılı için 800 araç siparişi aldıklarını belirtti.

FİYATI 25 BİN DOLAR

Elektrikli küçük araçlarda bataryaların ortalama 10 Kw olduğunu söyleyen Karasu, kendilerinde ise en küçük paketin 11 Kw’a çıkarıldığını ifade etti. Bunun da menzil karşılığı bulunduğunu belirten Karasu, “Biz 300 kilometreleri görebiliyoruz” dedi.

Karasu, paketin içeriğine bağlı olarak aracın bugünkü ortalama satış fiyatını 25 bin dolar olarak açıkladı.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini açıkladı Et fiyatlarında yaşanan dalgalı hareketleri yok sayamayız Gizli tanık Serdar Sertçelik'in kaçmasına kim yardım etti? 10 soruda kripto kanunu Bakan Tunç’tan 28 Şubat kararı ve Kobani davası sonrası ilk açıklama 4 ilaç grubu aile hekimlerince yazılabilecek