Avülsiyon ne demek? Avülsiyon tipi eklem içi kırık nedir?

Galatasaray’dan yapılan açıklamaya göre futbolcu Emre Akbaba sakatlandı. Emre Akbaba’nın ayağında avülsiyon kırığı tespit edildi. Peki ya Avülsiyon ne demek? Avülsiyon tipi eklem içi kırık nedir, nasıl tedavi edilir?

Galatasaraylı futbolcu Emre Akbaba sakatlık geçirdi. Sakatlanma nedeni de avülsiyon kırığı. Futbolcunun rahatsızlığını duyanlar avülsiyon ne demek? Avülsiyon kırığı nedir, nasıl tedavi edilir? Sorularının cevabını araştırmaya başladı. Detaylar haberimizde.

Galatasaray'da Büyükşehir Belediye Erzurumspor maçında sakatlanan ve oyuna devam edemeyen Emre Akbaba'nın durumu belli oldu. Galatasaray'dan yapılan açıklamaya göre Emre Akbaba'nın sol ayak baş parmak tarak kemiği eklem yüzünde ileri derece ezilme ve avülsiyon tipi eklem içi kırık tespit edildi. Galatasaray'dan yapılan açıklamaya göre Emre Akbaba, yarın sabah ameliyat olacak.

Avülsiyon nedir?

Avülsiyon kopma anlamına gelmektedir. Herhangi bir oluşumu, kökünden veya tabanından çekerek ayırma koparma ya da çıkarmaya avülsiyon denir. Tıpta, spinal kord yüzeyinde veya kasta sinir liflerinin kopmasıdır. Spinal sinire katılan kökçüklerin hepsinin veya bir kısmının tutulup tutulmamasına bağlı olarak parsiyel veya tam olabilir. Avülsiyon yaralanması genellikle trafik kazalarına veya yüksekten düşmelere bağlı olarak sinir köklerinin omurilikten çıktıkları yerden yani kökten kopmalarıdır. Bir sinir kökünden koparsa artık onun köke tutunma ihtimali yoktur.

Bu nedenle kökten kopan sinirlerin tedavisi için çalışan sinirler ile kopan yerin uzağına sinir ara bağlantısı yapmak gerekir.  Ancak bu ara bağlantı sinirleri de hemen tutmaz. Yapılan sinir bağlantısının tutup tutmadığı 1-2 yıl içinde belli olur. 2 yıl sonra halen bir iyileşme belirtisi yoksa bağlantı tutmamış demektir. Avülsiyon yaralanması gerçekleştiğinde sinir ekleme ameliyatı yapmak için fazla beklememek gerekir. Çünkü bekledikçe sinirlerin iyileşme potansiyeli azalmaktadır.

Avülsiyon kırığı nedir?

Avilsiyon kırığı ayrılma/ayrışma kırığıdır. Genellikle tendonların bağlantı yerinden kemiğe uyguladığı çekme kuvveti sonucunda kemikten bir parça kopmasıyla oluşur. Bağ veya tendon’un kemiğe tutunma yerinde, küçük bir kemik parçasının bağ veya tendon tarafından zorlu çekiliş sonucu ana kemikten kopması ile belirgin kırık; kopma kırığı anlamına gelir.

İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman İmamoğlu’nun 'Hamas terör örgütür' sözlerine Saadet Partisi’nden tepki! İddianame yazıldı sıra davada 7'lik deprem potansiyeli var Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? İsrail Gazze ve Refah’ı vurdu