Selvi: CHP’de listeler şekilleniyor

Yazar Abdulkadir Selvi 24 Haziran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte yapılacak milletvekilliği seçimlerini değerlendirdi

24 Haziran’da yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttfakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan olurken CHP’nin adayı ise Muharrem İnce oldu. İYİ Parti’den Meral Akşener, Saadet Partisi’nden Temel Karamollaoğlu, HDP’den Selahattin Demirtaş, Vatan Partisi'nden ise Doğu Perinçek aday gösterildi.

Partilerin milletvekili listeleri de şekillenmeye başladı. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHP’de listelenen şekiller hakkında bir yazı kaleme aldı.

Selvi’nin yazısı şöyle:

“CHP’de ise cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin meydanlara çıkması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üzerindeki miting baskısını hafifletti.

Kılıçdaroğlu, Çevre Sokak’taki eski genel merkez binasında parti yöneticileriyle listeler üzerinde çalışıyor. CHP Lideri bu seçime de İzmir’den giriyor. Bir ara İstanbul seçeneği konuşulmuştu ama Kılıçdaroğlu tercihini İzmir’den yana kullandı. Bu arada eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in memleketi olan Sivas’tan aday gösterilmesi gündemde.

CHP’de önseçim yapılmaması nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun eli güçlendi. Kılıçdaroğlu’nun, listeleri hazırlarken muhalif, ‘Muharrem İnceci’ ya da ‘Kılıçdaroğlucu’ gibi bir ayrıma gitmeyeceğini söylediği biliniyor. Milletvekillerinin Meclis çalışmaları ve parti faaliyetlerine katılımı ile teşkilatla ilişkisi dikkate alınıyor. Örneğin 23 milletvekili hiçbir kanun teklifi vermemiş, 13 milletvekili 1 kanun teklifi vermiş, 10 milletvekili ise 960 kanun teklifinin altına imza atmış. Verilere bakılınca CHP milletvekillerinin enerjilerini büyük ölçüde parti içi muhalefete ve Kılıçdaroğlu’na eleştiriye ayırdığı görülüyor. Kılıçdaroğlu’nun listelerde yeni isimlere yer vermeye çalıştığı söyleniyor. Bu arada CHP’de listeler şekillenmeye başladı. Hafta sonu PM ve MYK yapılacak, 21 Mayıs’a listeler hazır hale getirilecek. AK Parti’de değişimin daha geniş kapsamlı olacağı CHP’de ise milletvekillerinin yüzde 60’ının yerini koruyacağı söyleniyor.

Siyasette sembollerin de önemi büyük. Muharrem İnce, vizyon belgesini 19 Mayıs’ta Samsun’dan açıklayacak. Mitinglerinde şapka takan İnce, Samsun’da Kalpak giyecek gibi gözüküyor. Bu durumda başlık hazır: Kalpaklı Muharrem”

Numan Kurtulmuş ile Özgür Özel bir araya geldi Bazı sigaralar artık satılmayacak! Mehmet Şimşek'in arkasındayız Özel eğitim kurumlarına 65 milyon lira ceza Kanatlı et ihracatına kısıtlama getirildi 'Milliyet farkı' ücreti alan otele ne kadar para ceza kesildiği açıklandı