Biden, Erdoğan ile görüşmesini anlattı: O 'F-16' dedi, ben 'İsveç' dedim

Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kendisini arayıp tebrik eden ABD Başkanı Biden, görüşmelerinin detaylarını açıkladı. Biden, "O hala F-16’lar konusunda çalışmak istiyor. Ben de bizim İsveç ile anlaşma yapılmasını istediğimizi söyleyerek harekete geçilmesini istedim" diyerek tekrar görüşeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisini tebrik için telefonla aradığı ve bir görüşme gerçekleştirdikleri bildirildi.

Delaware’e giderken Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, “Ben Erdoğan’la konuştum. Onu tebrik ettim. O hala F-16’lar konusunda çalışmak istiyor. Ben de bizim İsveç ile anlaşma yapılmasını istediğimizi söyleyerek harekete geçilmesini istedim. Yani tekrar birbirimizle iletişime geçeceğiz” dedi.

'HAFTAYA TEKRAR KONUŞACAĞIZ'

Sözcü'de yer alan habere göre; Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği konusunda harekete geçip geçmeyeceği konusunda bir beklentisi olup olmadığına dair bir soruya ise Biden, “Bu konuyu gündeme getirdim. Gelecek hafta bunu daha detaylıca konuşacağız” diye konuştu.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra Finlandiya ile NATO’ya girmek isteyen İsveç’i, Türkiye ve Macaristan haricindeki diğer ülkeler onayladı. ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin onaylanması için aylardır Türkiye'yi ikna etmeye çalışıyor.

ABD VE TÜRKİYE'NİN F-16 KRİZİ

Türkiye geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 milyar dolar değerindeki F-16’lar ve 80 modernizasyon kiti almak istediğini açıkladı. Fakat Ankara’nın NATO’nun genişlemesi konusunda itirazlarından, Suriye’deki gelişmelerden ve diğer insan hakları konularından dolayı ABD Senatosu’nda bu talep karşılık bulmadı.

Türkiye'nin talebi ve ABD'nin bu konudaki isteksizliği sürerken, Reuters’a konuşan bir kaynak, ABD ile Türkiye arasındaki görüşmelerde Washington’ın, “Ankara İsveç’e yeşil ışık yakmazsa, Senato’nun F-16 satışını onaylaması zor olur” dediğini bildirdi.

İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman İmamoğlu’nun 'Hamas terör örgütür' sözlerine Saadet Partisi’nden tepki! İddianame yazıldı sıra davada 7'lik deprem potansiyeli var Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? İsrail Gazze ve Refah’ı vurdu