Bakan Şimşek'ten Hürmüz Boğazı açıklaması: Muhtemel senaryoları değerlendiriyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İran Meclisi'nin Hürmüz Boğazı'nı kapatma yetkisini Milli Güvenlik Konseyi’ne devretmesinin ardından artan petrol fiyatı spekülasyonlarına karşı uyarıda bulundu
Dün İran Meclisi'nin Hürmüz Boğazı'nı kapatma yetkisini İran Milli Güvenlik Konseyi'ne vermesinin ardından sosyal medyada "Hürmüz Boğazı kapanacak, petrol fiyatları 120 doları aşacak" iddiaları gündeme geldi. Bu iddialar geçtiğimiz hafta ABD basınında yapılan haberlere dayanıyor. Ekonomistler o dönem İran'ın boğazı kapatması veya mayın döşemesi durumunda petrol fiyatlarının bu fiyatlara ulaşabileceğini söylemişti.
Açıklamalar geldiğinde petrol fiyatları ortalama 68-70 dolar civarındaydı, İsrail'in İran'ı vurmasıyla 80 dolar civarlarına gelmişti.
Petrol fiyatlarının olası yükselişi ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundu. Şimşek şöyle dedi:
"Artan jeopolitik gerginliklerin ekonomimize etkilerini çok boyutlu olarak analiz ediyor ve muhtemel senaryoları detaylı olarak değerlendiriyoruz.
Piyasalarda istikrarın ve ekonomimizde sağlıklı işleyişin sürdürülmesi için kurumlarımız güçlü bir eşgüdüm içinde gereken tedbirleri hızlı ve kararlı şekilde almaya hazırdır.
Hürmüz Boğazının kapanması durumunda senaryolar üzerinden ekonomimize yönelik yapılan spekülasyonlara lütfen itibar etmeyiniz. Programımızla ekonomimizin şoklara karşı direncini önemli ölçüde artırdık.
Enflasyonla mücadelede kararlıyız, dezenflasyonun devamı için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz."
Hürmüz Boğazı'nın önemi ne?
Uzmanlar, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda bunun hem bölgesel hem de küresel yansımaları olacağını belirtiyor. Böyle bir adım, ABD’nin İran'a yönelik askeri müdahalesini tetikleyebilir. Bahreyn’de konuşlu ABD Beşinci Filosu, bölgedeki ticari gemilerin güvenliğinden sorumlu.
İran’ın petrol akışını engellemesi, son yıllarda ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığı Körfez Arap ülkeleriyle olan bağlarını da zedeleyebilir.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını eleştirse de, kendi enerji ihracatlarının tehdit altına girmesi halinde Tahran’a karşı pozisyon alma baskısı hissedebilir.
Ayrıca İran’ın kendisi de boğazı kullanarak deniz yoluyla petrol ihracatı yapıyor. Analistlere göre bu, Tahran açısından ekonomik olarak geri tepebilecek bir adım olur.
Reuters’a konuşan JP Morgan analistleri Natasha Kaneva, Prateek Kedia ve Lyuba Savinova, “İran ekonomisi, mal ve gemi geçişlerinin serbestliğine bağlı. Petrol ihracatının tamamı deniz yoluyla gerçekleşiyor.
Hürmüz Boğazı’nı kapatmak, İran’ın en büyük müşterisi olan Çin’le olan ilişkilerini de tehlikeye atar” değerlendirmesinde bulundu.