Tartışmalı Ruanda planı devrede: İngiltere göçmenleri göndermeye başladı

Birleşik Krallık, Nisan ayında kabul edilen ve yasa dışı göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine imkan tanıyan tartışmalı yasanın ilk uygulamasını gerçekleştirdi. "Gönüllü sınır dışı programı" kapsamında ilk sığınmacı, Doğu Afrika ülkesine gönderildi.

İngiltere, düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etmeye başladı. Bu adım, ülkede ve uluslararası alanda büyük tartışmalara yol açtı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak liderliğindeki hükümetin aldığı bu karar, Birleşmiş Milletler ve çeşitli insan hakları örgütlerinden sert tepkiler alıyor. İngiltere, geçen hafta kabul edilen ve büyük eleştirilere maruz kalan yeni yasayla, belgesiz göçmenleri Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderiyor. İlk sınır dışı işlemi, "gönüllü sınır dışı programı" kapsamında gerçekleşti.

Londra'nın kısa süre içinde zorunlu sınır dışı programını da devreye alması bekleniyor. Bu program, İngiltere'nin sığınma başvurularını Ruanda'da değerlendirmesine ve kabul edilmesi durumunda bile kişilerin Ruanda'da kalmasına olanak tanıyor.

MUHAFAZAKÂRLARIN BİR SONRAKİ SEÇİMLERDE HEZİMETE UĞRAMALARI BEKLENİYOR

Bu karar, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin, yasa dışı göçle mücadele ederek, özellikle sene sonunda yapılacak genel seçimler öncesinde muhalefetteki İşçi Partisi karşısında zemin kazanmayı hedeflediğini gösteriyor. Ancak, bu strateji bazı siyaset analistleri tarafından riskli bulunuyor. Çünkü Muhafazakârların bir sonraki genel seçimlerde büyük bir hezimete uğramaları bekleniyor.

KİGALİ'YE GİTMEYİ KABUL EDEN BİR KİŞİ OLDU

İngiltere'den Ruanda'ya gönderilen ilk kişi, geçen yıl sığınma talebi reddedilen ve "gönüllü sınır dışı programı" kapsamında Kigali'ye gitmeyi kabul eden bir kişi oldu. Bu kişiye İngiltere'den ayrılmayı kabul etmesi karşılığında 3,000 sterlin ödendiği belirtiliyor, ancak İngiltere İçişleri Bakanlığı bu bilgiyi doğrulamadı.

Bir hükümet sözcüsü, yapılan anlaşmanın, "Birleşik Krallık'ta göçmenlik statüsü olmayan kişilerin, hayatlarını yeniden inşa etmeleri için desteklenecekleri güvenli bir üçüncü ülkeye yerleştirilmelerine olanak tanıdığını" ifade etti.

HÜKÜMET KUZEY AVRUPA'DAN GELEN 5,700 GÖÇMENİ RUANDA'YA SINIR DIŞI ETMEYİ PLANLIYOR

Bu arada, hükümetin bu yıl küçük teknelerle Kuzey Avrupa'dan gelen 5,700 göçmeni Ruanda'ya sınır dışı etmeyi planladığı açıklandı. Bu adımlar, İngiltere'nin göç politikalarında radikal bir değişiklik olarak değerlendiriliyor ve hem yurt içinde hem de uluslararası alanda yoğun tartışmaları beraberinde getiriyor.

İBB İGDAŞ, Halk Ekmek, Hamidiye Su'yu halka arz etmeye hazırlanıyor Öğretmenlere bir müjde daha! Geçiş ücreti ne kadar oldu? Dondurulmuş insanlar hayata dönebilecek Bahar Candan örgütün kasası çıktı 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili davada karar çıktı