Bakan Pakdemirli: İzmir'deki yangın kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 gündür İzmir'de  devam eden orman yangınının kontrol altına alındığı açıkladı.

Cansiperane çalıştılar. Burada yaralanan, dumandan etkilenen arkadaşlarımız oldu. Canlarını hiçe sayarak bu görevlerini yapıyorlar. Dünyada yangınlarla mücadele gerçekten zordur. Kanarya adalarında, Yunanistan'da yangınlar var. 2 gün 5 saat sonra yangın kontrol altına alındı. Yangınlarda teşkilatımız açık ara lider. Bunu dünya söylüyor. İlk müdahaleyi 18 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Bütün gayretimiz bir ağaç daha az yansın. 19 helikopter ve bin 200 personelle çalıştık. Son duman tütene kadar gerektiği kadar kişi, personel, iş makinası, helikopter sahada olmaya devam edecek.

"Ne yazık ki okumadan alim, yazmadan katip olan insanlar var"

Ekibimiz ve ben 48 saati geçti. Tabiri caizse elbiseler ekibimizin üzerine yapıştı. Çok fedakârca bir çalışma ortamında birlikte olduk. Üzülerek de görüyorum ki, yangın fırsatçıları var, bunları bir kısmına klavye silahşörleri diyorum.Bu işi siyasi veya kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var. Bunlarla inşallah önümüzdeki günlerde konuşuyor olacağız. Bugün bizi mutlu eden konu yangını kontrol altına almış olmaktır. Teknik konuları teknik insanların konuşması lazım. Ne yazık ki okumadan alim, yazmadan katip olan insanlar var. Konu son derece teknik konudur. Mühendislerin, orman mühendislerin, bilen insanların konuşması lazım.

"Rüzgar, ısı ve nem durumlarını dikkate alarak mücadelemizi sürdürdük"

Dünyada geceleri yangınla mücadele yok. Bununla ilgili California'da bir deneme olmuş ama kırıma sebebiyet verdiği için mücadeleden vazgeçilmiş. Acaba geceleri koordinasyon uçuşları yapıp, ekipleri yönlendirebilir miyiz diye bir düşüncemiz oldu. Dün gece lazer kullanıcılarıyla ilgili bir uçuş gerçekleştirdik. Yukarıya çıktık koordinatlar tespit edildi bu alanlara diğer ekiplerin sevkedilmesini sağladık. Sabah erken saatlerde sahaya geldiğimde önemli ölçüde mesafe aldığımızı, kontrole yakın bir noktaya geldiğimizi gördüm. Rüzgar, ısı ve nem durumlarını dikkate alarak gün içinde mücadelemizi sürdürdük.

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine kadar uzanan orman yangının genişlemesi durduruldu. Yaklaşık 500 hektarlık alanı etkileyen yangında büyük çaplı alev bulunmadığı ifade edildi. Yangın alanında sadece Çatalca ve Beyler mahallelerindeki iki noktadan dumanların yükseldiği, havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

"Türk Hava Kurumu'nda 6 tane uçak var, 3'ü yerde duruyor"

Filomuzu 6 helikopter arttırdık. Uçak 4, helikopter 2,5 ton su alıyor. Uçağın yangını hedeflemesi çok daha zor. Noktaya doğru atış yapması için en azından 120 deniz mili ile yangına yaklaşması lazım. Helikopter 50-60 mil yaklaşabiliyor. Helikopterler hemen arka tarafta su havuzlarımız var ayrıca Seferihisar barajımız var. Helikopterler göletlerden su çekiyorlar. Uçağın deniz yoluna ihtiyacı var, 2.2 kilometreye ihtiyacı var. Uçak yangınlarla mücadelede kullanılır mı, kullanılır. Araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Japonya ve Rus menşeili uçak var. Bugünkü şartlar itibarıyla Türk Hava Kurumu'nda 6 tane uçak var. 3'ü yerde duruyor.

"Bazı siyasetçilerimizi burada görmek isterdim"

Uçakların en fazla 1 saatte denize gidip gelmesi gerektiği için 3-4 sorti yapacak. Helikopterle 12-13 hatta 15 sorti yapabiliyorsunuz. Yangınla mücadelede en önemlisi saat başı daha fazla suyu bırakabilmektir. Bu tartışmaları yersiz buluyorum. Teknik konularda teknik arkadaşların, pilotların, orman mühendisleri, ormanla ilgili insanlarımızın konuşması lazım. Siyasetçilerimiz biraz daha siyasetten ari olması lazım. Bazı siyasetçilerimizi burada görmek isterdim. Birçoğu geldi ama gelmeyenleri de görmek isterdim. Bakan olarak ben burada 48 saati geçen çalışma yürüttük. Bu işte siyaset yok,  parti de olmaz, olmaması gerekir.Bir yangın varsa hepimizin ciğeri yanıyor. Tüm siyasetçilerimizin tek vücut olması lazım. Bunun savaştan farkı yok. Bu sebepten dolayı burada politika yapılmaması, siyasi rant üretiyor olmamamız lazım. Bazı siyasetçilerimiz burada yarım saat görüntü verip gittiler. Sonra açıklamada, asla buraları imara açmayacağız diyor. Anayasa'nın 169. maddesi, orman alanları imara konu edilemez diyor. Buraları imara konu edilemez. Bir tane örneğini göstersinler.

Bakan Pakdemirli tarih verdi

Yanan ağaçları mutlaka yerine koymamız gerekiyor. Bu iş anayasal olarak orman teşkilatına verilmiştir. Kasım ayında Guiness rekorlar kitabına girme projemiz var. Aynı anda 3 milyon ağacı dikecektik. Muğla, burası, Fethiye ile beraber aynı anda 3 milyon ağacı dikerek rekorlar kitabına girecek. Ben bütün vatandaşlarımızı davet ediyorum. 11. ayın 11. günü saat 11'de. Açıklayacağımız çeşitli illerde fidan dikimine davet ediyorum. STK'larımız, İzmir Ticaret Odası, Borsa, ihracatçı birliklerimiz, EPSO destek oldular. Onlar da yeni bir kampanya başlatıyorlar. Bizim burada dikeceğimiz ağaçları finanse edecekler. Biz günde 1 milyondan fazla ağaç diken bir kurumuz. Toplumsal hassasiyetlerle yürüme konusunda STK'larla yürüme konusunda son derece mutluyuz. Yanan ağaçları hep birlikte rahabilite ediyor olacağız. 9 Eylül, Ege Üniversite rektörlerimiz aradı. Onlar da 220 bini geçkin öğrencileriyle birlikte fidan dikeceğimiz gün hazır olacaklar. Kendilerine teşekkür ediyorum.

"Bu florayı ancak 50 yılda elde edebiliyoruz"

Yangının sebebi henüz belirlenmiş değil. Kötü niyetli olabileceğini düşünüyorum. Kasti çıkan yangınlarda ceza müebbet hapis. İhmal konularında da çok dikkatli olmamız lazım. Burada yanan fidanları toplamını bir günde dikeriz. Ama böyle bir bitki örtüsünü, yabani hayatı, florayı ancak 50 yılda elde edebiyiruz. Bu hataların tekrarının olmaması gerekiyor. Kabaca 500 hektarda etkili oldu. Bunun içinde yanan ve yanmayan alanlar var.

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek mi? FETÖ benzeri yapıya cüret edenin başı ezilmeli Kırım Vakfı'ndan sürgün ve soykırımın 80. yıldönümü anması Tehditler alıyorum, beni de öldürecekler Haklarını savunmayı sürdüreceğiz 'Türk Yatırım Fonu' geliyor