2018 Pasaport harç ücreti ne kadar? Yeşil pasaport nedir, kimlere verilir?

2018'de Pasaport harç ücretleri ne kadar olacak? Yeşil pasaport harç ücretine zam geldi mi? Yeşil pasaport nedir, kimlere verilir? İşte tüm bu soruların yanıtı!

Yeni yıl birçok zammı da beraberinde getiriyor. Son olarak pasaport harçlarına da zam geliyor. Peki 2018 pasaport harç ücreti ne kadar? Zam gelecek mi? 2018'de Pasaport harç ücretleri ne kadar olacak? Yeşil pasaport harç ücretine zam geldi mi? Yeşil pasaport nedir, kimlere verilir?Pasaport yenileme işlemi nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların yanıtı...

PASAPORT YENİLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Pasaport yenileme işlemleri artık yeni pasaport başvurusu şeklinde gerçekleştiriliyor.

Daha önceleri vatandaşların pasaport yenileme işlemleri için, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yapacakları yenileme başvuruları sırasında pasaport başvuru formu, yenileme için pasaport, T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, 2 adet biyometrik fotoğraf ve parmak izi talep ediliyordu.

Pasaport yenileme işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport şubelerinden gerçekleştirilmekteydi. Son çıkan yasayla birlikte artık tüm pasaport işlemleri Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.

E-PASAPORT BAŞVURUSU

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektronik ortam üzerinde hizmete açılmış olan e-pasaport online randevu sistemi üzerinden vatandaşlar e-pasaport başvurularını kısa sürede kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Öte yandan, e-Pasaport hizmeti ile ”Çipli pasaport”, “biyometrik pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar yenilenebilir.

PASAPORT HARÇ ÜCRETİ 2018

2018'de pasaport harç ücretlerine zam geliyor. Peki pasaport harç ücretleri ne kadar olacak? Harç ve defter bedeli gibi çeşitli kategorilere ayrılan pasaport ücretleri, geçerlilik yılına bağlı olarak çeşitli kategorilere ayrılıyor.

Buna göre pasaport harç ücretleri; 6 aylık pasaport ücreti, 1 yıllık pasaport ücreti, 2 yıllık pasaport ücreti, 3 yıllık pasaport ücreti ve 4 – 10 yıllık pasaport ücretleri gibi farklı farklı gruplara ayrılıyorlar.

PASAPORT HARÇ ÜCRETİ 2018'DE NE KADAR OLACAK?

Pasaport harç ücretleri, geçerlilik yıllarına göre değişiyor. Buna 2018 pasaport harç ücretleri şu şekilde;

6 aylık pasaportun 120 TL’lik harç fiyatı bulunuyor. 94 TL’lik defter fiyatının da eklenmesiyle toplam 214 TL’lik bir masrafı var.

Bir yıllık pasaport, harç bedeli ile 175 TL’ye denk geliyor ve 94 TL’lik bir defter bedeli var. Dolayısıyla bir yıllık pasaportunb bedeli toplam 270 TL.


2 yıllık bir pasaport, 286,4 TL, 94 TL olan defter ücretiyle birlikte toplamda 380,4 TL.

3 yıllık pasaport fiyatı 500 TL, son olarak 4 – 10 yıllık pasaport ücretleri ise 667 TL olarak belirlenmiş.

PASAPORT HARÇ ÜCRETLERİNE GELEN ZAM

Vergi, harçlar ve cezalar 2018’de yüzde 14,47 artacağı duyurulmuştu. Öyle ki araç muayene ücretinden trafik cezasına kadar pek çok konuda zam olacağı aktarıldı.

Bu kapsamda pasaport harç ücretlerindeki fiyat artışı şu şekilde gerçekleşti;

Buna göre bir yıllık pasaport harcı 25,8 lira artışla 175.5 liradan 201.3 liraya çıkacak. 3 yıldan fazla süreli pasaport harcı ise 573,10 liradan 657.4 liraya yükselecek.

E-PASAPORT İLE ESKİ TİP PASAPORT ARASINDAKİ FARK NE?

e-Pasaportlarda, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında çıplak gözle görülen bilgilerin ve fotoğrafın dijital olarak saklandığı yongalar bulunmaktadır. Temassız yonga teknolojisi sayesinde bu bilgiler özel cihazlar tarafından okunabilmekte ve bu sayede sınır kapılarında güvenli ve hızlı pasaport kontrolü yapılabilmektedir. Türk e-Pasaportlarının ebatları ICAO standartlarıyla uyumlu hale getirilerek 88 mm X 125 mm olacak şekilde yeniden belirlenmiş ve sayfa sayılarında değişikliğe gidilmiştir.

Buna göre, Hususi Pasaport ve Hizmet Pasaportlarının sayfa sayıları 52'den 28'e düşürülmüştür. Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa; diplomatik pasaportlar ise 28 sayfa olacak şekilde tasarlanmıştır. e-Pasaportlarda, eski tip pasaportlardan farklı olarak daha fazla sayıda güvenlik özelliklerine sahip özel kağıtlar kullanılmaktadır.

YEŞİL PASAPORTTA DEĞİŞİKLİK

Yeşil pasaportta bir değişiklik yapıldı.Değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam şurasında yaptığı konuşma sırasında açıkladı.

18-25 yaş aralığında olan çocukların sahip olduğu yeşil pasaportta yeni düzenlemeye gidildi. Artık 18-25 arasında anne veya babası tarafından yeşil pasaporta sahip olan çocuklar sigortalı olsa da pasaport hakları yanmayacak. Eski düzenlemede çalışan çocukların yeşil pasaport hakları yanıyordu.

YEŞİL PASAPORT NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

Yeşil pasaport vizesiz seyahat imkanı sağlamaktadır. Yeşil pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar, birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman İmamoğlu’nun 'Hamas terör örgütür' sözlerine Saadet Partisi’nden tepki! İddianame yazıldı sıra davada 7'lik deprem potansiyeli var Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? İsrail Gazze ve Refah’ı vurdu