Bakan Bolat açıkladı: Türkiye ekonomisi 23 yılda tam 6 kat büyüdü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Akit Medya Grubu tarafından düzenlenen "Ticarette Milli Vizyon Zirvesi"nde ekonomi ve dış ticarete yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu. Küresel ekonominin ve bölgenin son derece zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Bolat, son 23 yılda Türkiye ekonomisini dolar bazında 6 kattan fazla büyüterek 1 trilyon 630 milyar dolar seviyesine yükseltme başarısını gösterdiklerini vurguladı.

Dünyada askeri, ekonomik ve lojistik alanlarda büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Bakan Ömer Bolat, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a yönelik saldırısıyla başlayan ve ardından bir Körfez savaşına dönüşen süreci değerlendirdi. Hürmüz Boğazı ve İran limanlarının abluka altına alınmasının küresel tedarik zincirini vurduğunu belirten Bolat, "Körfez coğrafyası dünyadaki petrol ve doğal gaz kaynaklarının yüzde 20'den fazlasını, gübre ve petro-kimya ürünlerinin ise yaklaşık üçte birini üretiyor. Bu stratejik bölgedeki ham madde ve enerji kaynaklarına erişimin kısıtlanması, fiyatlarda büyük artışlara ve ciddi bir enflasyon şokuna yol açtı" diye konuştu.

İhracatta Tarihi Sıçrama: Toplam Hacim 396 Milyar Dolar

Küresel ölçekte yaşanan bu devasa şoklara karşı Türkiye ekonomisinin dayanıklılığının arttığını ifade eden Ticaret Bakanı Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yatırımı, üretimi ve istihdamı önceleyen politikaların meyvesini verdiğini söyledi. Mayıs sonu itibarıyla yıllıklandırılmış verilere dikkat çeken Bolat, mal ihracatının 36 milyar dolardan 273,5 milyar dolara, hizmet ihracatının ise 14 milyar dolardan 122,5 milyar dolara yükseldiğini; böylece toplam ihracat hacminin 396 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bankacılık sisteminin de son 23 yılda istikrarlı bir performans gösterdiğini belirten Bakan, 2000-2001 krizinde batan 25 özel bankanın Türkiye'ye faturasının 53 milyar dolar olduğunu hatırlatarak kamu ve katılım bankalarının mega projelere verdiği desteğin önemini vurguladı.

Savaş Döneminde Gübre İthalatında Vergiler Sıfırlandı

Körfez bölgesinde tırmanan gerilimin ardından Türkiye içinde tarımsal üretimin aksamaması için anında refleks gösterdiklerini açıklayan Bakan Bolat, stratejik bir ürün haline gelen gübre ithalatında uygulanan %6'lık Gümrük Vergisi'ni tamamen sıfırladıklarını hatırlattı. İç piyasayı korumak adına gübre ihracatını ise tamamen durdurduklarını belirten Bolat, bu sayede tarım ürünleri arzında bir sıkıntı yaşanmasının önüne geçtiklerini ifade etti. Yılın ilk 5 ayında enerji faturasındaki ağır ithalat yüküne rağmen dış ticarette stabil ve istikrarlı bir grafik çizdiklerini söyleyen Bolat, bölgede barışın tesis edilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Türkiye İstatistik Kurumu mayıs enflasyonunu duyurdu! İşte kurulması planlanan o yeni parti "Tanışmaktan onur duyarım" diyerek şartını açıkladı Zamlı ödememek için son tarih açıklandı Haziran ayı kira zam oranı belli oldu! Demokrasilerde operasyon aygıtı haline dönüştüler