GSS Borç yapılandırma işlemi nasıl yapılır? GSS borçları nasıl silinir?

Genel Sağlık Sigortası(GSS) borç yapılandırma işleminin detaylarına haberimizde yer verdik.

Ülkemizde milyonlarca kişi GSS borçlarıyla başı belada. GSS borcu diğer adıyla prim borcu olanların rakamları azımsanacak kadar az değil. Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) başvurmayan 4.5 milyona yakın kişinin toplam 12 milyar lira prim borcu bulunuyor. 2012’den beri gelir testine girmeyen bir kişinin borcu 20 bin lirayı buluyor. Yeni düzenleme ile geçmişe yönelik ceza ve faiz siliniyor, borç aylık 53.33 liradan yeniden yapılandırılıyor. İşte GSS prim borcunda bilmeniz gerekenler..

Daha önce gelir testine gitmediği için genel sağlık sigortası borcu olanlar, sağlanan ikinci bir imkanla gelir testine başvurabiliyor. SGK borçları ve GSS borçları için yeniden yapılandırma imkanı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun sayesinde sağlanıyor. Kanunla bu yılın haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarının ve bunların gecikme cezalarının yanı sıra GSS borçlarının da yapılandırılmasına imkan veriyor.

GSS Prim Affı Kimleri Kapsıyor?

GSS borçlularının af veya yapılandırma kapsamına alınabilmesi için;

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren hiç gelir testine girmemiş olması gerekiyor.
Test öncedi SGK tarafından en yüksek prim tutarında borçlanmış olması gerekir.
Gelir testi yaptırdığı halde prim borcunu ödememiş olanlar.

Kısacası hiç gelir testi yaptırmamış olanlar bu yasadan yaralanabilecek.

GSS Borç Yapılandırma İşlemi Nedir?

Genel sağlık sigortası ( GSS ) borç yapılandırması genel olarak prim borçlarını kapsıyor. Genel sağlık sigortası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 60'ıncı maddesine göre genel sağlık sigortalısı sayılanlar için düzenlenmiş olup, genel sağlık sigortalısı sayılmanın ana koşulu, yerleşim yerinin Türkiye Cumhuriyetinde olması olarak belirtiliyor. 01.01.2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçildi. Genel Sağlık Sigortası kanununda belirtilen şartları karşılayamayan ve bu kanunda listelenmiş, ayrıca GSS kapsamına girmeyen kişiler özel şartlar hariç bu kapsama alınmıyor.

18 yaşını dolduran ve aktif olarak sigortalı olmayan vatandaşları kapsayan bu kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikle bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığı ile gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu testin sonucuna göre kişinin borçları silinebilir ya da uygun bir şekilde yapılandırılabilir. Ancak gelir testi yaptırmayanların borçları bu kapsam dahilinde en yüksek prim üzerinden hesaplanıyor. Yani bir başka deyişle bu kanundan yararlanmak için gelir testi yaptırmayı avantajlı ve zorunlu kılıyor. Borç yapılandırma şartlarını karşılayanlar peşin ya da 18 aya kadar taksitle ödeme yapabiliyor. Üstelik peşin ödeme yapılmak istendiğinde gecikme zammı gibi alacaklardan da muaf tutulması imkanı sunuluyor.

GSS Borcu Taksitle Ödenebiliyor mu?

Borcu ister peşin, isterseniz de 12 aylık taksitle ödeyebilirsiniz. Geçmiş borçları yapılandırmak için tanınan süre ise 12 ay. Yani, 1 Nisan 2017’den, 1 Nisan 2018’e kadar süre içinde SGK’ya müracaat edip, bu haktan yararlanabilirsiniz. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında SGK'ya borcu olanlar borcunun tamamını peşin öderse, ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısı kadarı alınmayacak. Öte yandan iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecek. Ödemeler 6 taksit yani 12 ay, 9 taksit yani 18 ay, 12 taksit yani 24 ay, 18 taksit yani 36 ay vadeli şekilde ödenebilecek.

GSS Borç Yapılandırma Başvuruları Nereye Yapılıyor?

GSS borç yapılandırmasına başvurmak isteyen kişiler yerleşim yerindeki (ikametlerinin bulunduğu) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi başvurusunda bulunabilecekler.

2018 GSS Borç Yapılandırma Ne Zaman?

Gelir Testi borçları için 6824 sayılı Kanun ile getirilen düzenleme ile Genel Sağlık sigortasında farklı gelir seviyesi uygulaması getirildi ve tek prim sistemine geçildi, gelir testi zorunluluğu kaldırıldı ve 2017/04 dönemi öncesi GSS borçları yeniden güncellendi. 6824 sayılı yasa kapsamında yeniden hesaplanan borcunuzu Ziraat Bankası,Vakıfbank ve PTT şubesinden TC Kimlik numaranız üzerinden ““GSS 6824 Prim Tahsilatı” menüsünden ödeyebilirsiniz. Yapılandırma haricindeki GSS borcunuzu T.C. numaranız ile herhangi bir banka ve PTT şubesinden “GSS Prim” olarak ödeyebilirsiniz. Bu borcu ödemek için 30 Nisan 2018 tarihine kadar zamanınınz var. GSS borcunuzu ödeğiniz takdirde 2017/04 dönemi ve sonrası için sağlık güvenceniz açılır. 2017/04 öncesi borçlar ertelendiği için sağlıktan yararlanmanıza engel değil.

Kimler GSS Borç Sildirme İşlemini Yapabilir?

18 yaş altı kişiler, hala okumakta olan öğrenciler, dul, yetim ve %40 özürlü ve işsiz grubunda olan kişilerin dışında kalan kişiler için birçok düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeler ile de 4 yıldır gelir testi yaptırmadıkları için veya ödemeyecekleri durumda oldukları için GSS borç sildirme işlemi ile ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. Torba Yasa ile GSS borç sildirme işlemi de gündemde. Gelir testi yaptırmadıkları için primleri biri ödemeyen kişiler ve primlerini ödemeye gücü yetmeyen kişiler için GSS borç sildirme işlemi ile birlikte borçlarını taksitlendirme işlemi de yapılmaktadır.

Genel Sağlık Sigortası Borcunu Nasıl Silebilirim?

Borcu silmek için başvuru yapmanız gereklidir, başvurudan sonra itirazınız geçerli görünürse sizden itaraz dilekçesi istenecektir. Yazdığınız dilekçe SGK’ya gider ve 1 ay içinde sonuçlandırılır. Borcunuz ile ilgili itirazınız kabul olmassa taksitlendirme yapmanızda mümkündür. Borcunuzun silinebilmesi için zamanında gelir testini mutlaka yaptırmış olmanız gereklidir. Taksitlendirme yapmak için gelir testine gerek yoktur. Evde yaşayan kişilere göre gelir asgari ücretin 3/1’inden düşük ise primlerinizi devlet ödemekte. Gelir testi yaptırmayan vatandaşlar ise aylık 395 lira prim borçlusu olarak gözükmekteler. Son yapılan açıklamaya göre prim borçları 25 yaş altı için otomatik silinecektir.

İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman İmamoğlu’nun 'Hamas terör örgütür' sözlerine Saadet Partisi’nden tepki! İddianame yazıldı sıra davada 7'lik deprem potansiyeli var Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? İsrail Gazze ve Refah’ı vurdu