2018 kreş yardımı ne kadar? Kreş desteği nasıl alınır? Kreş yardımı başvurusu nereye yapılır?

Çalışan annelere verilen kreş yardımıyla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Gelen bilgilere göre 304 TL olan kreş yarımına zam geldi. 2018 kreş yardımı ne kadar? Kreş yardımı nasıl alınır? Kreş yardımı başvurusu nereye yapılır?

Resmi Gazete’nin son sayısında annelere verilen kreş yardımı ücretinde önemli değişiklik yapıldı. 5 Mayıs 2018 tarihinde yayımlanan sayıda kadınların istihdamına destek için kreş desteği arttı. Peki ya kreş desteğine ne kadar zam geldi? Kreş yardımı nasıl alınır? Kreş yardımı başvurusu nereye yapılır? Tüm merak ettikleriniz azonceoldu.com’da!

İŞKUR’dan Kreş Yardımı Açıklaması

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, geçtiğimiz ay kreş yardımı ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kadınlarımızın sanayi kuruluşlarında işgücüne katılımının sağlanması için bazı teşvikler getirdik. Çocuklarının kreşlerde kalması için ayda 400 TL yardım yapılacak. 2017 yılında 1 milyon 57 bin 249 kişiye istihdam sağladık. 2018 yılına daha geniş kapsamla girmiş bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıl teşvikler ilgi gördü. Bu yıl istihdam rakamları daha yukarı çıkacak. Kadınlarımızın sanayi kuruluşlarında işgücüne katılımının sağlanması için bazı teşvikler getirdik ve çocuklarının kreşlerde kalması için ayda 400 TL yardım yapılacak. Bu yıl kadın, gençlerimiz, madde bağımlıları ve engellilere daha çok ağırlık vereceğiz.”

2018 Kreş Desteğine Ne Kadar Zam Geldi?

Bakanlar Kurulu'nun aldığı karara göre kadın çalışanlara kreş desteği arttı. Pazartesi günü emeklilerin yüzünü güldüren hükümet çalışan anneler de büyük bir sürpriz yaptı. 304 TL olan kreş desteği 1015 TL oldu. Böylece kreşe gönderilen çocuk başına tutar 304 TL yerine 1015 TL alacak. Kadın çalışanlar için işverenlerce dışarıdan alınan kreş ve gündüz bakımevi hizmeti kapsamında sağlanan gelir vergisi istisnası, her bir çocuk için aylık brüt asgari ücretin yüzde 15'inden yüzde 50'sine çıkarıldı. Böylece, çocuk başına gelir vergisi matrahından istisna edilen aylık tutarı 304 liradan bin 15 liraya yükseltilmiş oldu.

Kreş Desteği Başvuruları Nereye Yapılır?

Kreş desteği almak isteyenler için başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yapılmaktadır.

Kreş Desteği Yardımı Nasıl Alınır?

Kreş desteğinden faydalanabilmek için anne adayının çocuklara bakılan bir kurumda çalışmıyor olması gerekiyor. Çalışan anne şayet çocuklara bakılan bir yerde çalışıyorsa ve çocuğunu buraya getirme imkanı varsa kreş desteğinden yararlanamaz.  Annenin çalışmış olduğu kurum haricinde bir yerde çocuğunu kreşe vermesidir. Eğer bu şart yerine getirilmezse kreş desteğinden faydalanamaz. Kısacası kadının iş hayatında yer edinmesini, istihdamını sağlaması açısından vergilendirmeler teşvik amaçlı kullanılmakta; haliyle işverene de cazip gelmektedir. Kreş desteğine başvuru yapmak isteyen çalışan annelerin önce işvereni, yoksa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı merkezlerden bu işlemi gerçekleştirmeleri gerekir.

Kreş Desteği Başvuru Şartları Neler?

Kreş desteği alınmadan önce annenin maaş durumu göz önünde bulundurulur. Maaş bakımından uygun olduğu durumda bu destek işveren tarafından sağlanır. Örneğin bir çalışan anne asgari maaş alıyor ise ve çocuğuna bakmakla mükellef ise(çocuğun velayet durumu annedeyse; baba çalışmıyorsa, çalışıyor ama geliri çocuğun bakımına yetmiyorsa, çocuğa bakacak bir aile büyüğü yoksa) devlet kadın işinden istifa etmesin diye bu desteği ona sağlıyor. Ancak maaşı 5.000 TL olan, çocuğa bakacak aile büyüğü bulunan, çocuğun babasının maddi geliri masraflarına yetecek düzeyde olan ailelere bu desteğin alınması zorlaşıyor. Kreş desteği için başvuruların ciddi rakamlarda olmasından kaynaklı olarak devlet gerçekten ihtiyacı olan kişilere bu desteği vermek için titizlik yapıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda kreş yardımı verilirse bu yardım kişiye değil kreş merkezine ödeniyor.

Kreş Yardımı Hangi Yaş Aralığındaki Çocuklara Veriliyor?

Çocuk sahibi olan anneler kreş yardımı alarak kafaları daha rahat bir şekilde işe gidebilecek. Çocukların ise 0-5 yaş aralığında olması kreş yardımı için geçerli yaş sınırlaması olarak yasa kapsamına alındı.

KREŞ YARDIMI BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYIN!

Numan Kurtulmuş ile Özgür Özel bir araya geldi Bazı sigaralar artık satılmayacak! Mehmet Şimşek'in arkasındayız Özel eğitim kurumlarına 65 milyon lira ceza Kanatlı et ihracatına kısıtlama getirildi 'Milliyet farkı' ücreti alan otele ne kadar para ceza kesildiği açıklandı