Güncel altın fiyatları( Çeyrek altın ne kadar oldu?)

Altın almayı düşünenler ve altın yatırımcıları için işte 15 Ocak tarihli güncel altın fiyatları.

Güncel altın fiyatları( Çeyrek altın ne kadar oldu?)
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
15 Ocak 2018 Pazartesi 15:04

Son zamanların en karlı yatırımlarından biri olan altın haftaya hareketli başladı. Peki ya Kapalıçarşı da güncel altın fiyatları ne kadar oldu? Özellikle revaçta olan çeyrek altında son durum nedir? Güncel altın fiyatlarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Altın fiyatları yeni haftaya yükselişle başlaması yatırımcıları sevindirdi. Altın fiyatlarını merak eden yatırımcılar serbest piyasada altın fiyatlarından gelecek ilk rakamları merak ediyorlardı. Çeyrek altın, yarım altım, tam altın ve cumhuriyet altını fiyatları netleşti.

Cuma günü altının ons fiyatındaki yükselişe bağlı olarak pozitif bir seyir izleyen gram altın, önceki kapanışa göre yüzde 0,6 artarak uluslararası piyasaların kapanışında 161,3 liraya yükselmişti. Altının gram fiyatı yeni haftanın ilk gününde yükselişle başladı. Altının gram fiyatı daha sonra 162,3 lira ile 1,5 ayın zirvesinde dengelendi. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 267 lira, Cumhuriyet altını da 1.087 liradan satılıyor.

Altın Fiyatları Yükseldi

Altının fiyatı doların başlıca para birimleri karşısında üç yılın dip seviyelerine gerilemesine paralel olarak Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,342.06 dolar ile 8 Eylül'den bu yana zirveyi gördükten sonra yüzde 0.2 artıda 1,340.72 dolarda bulunuyor.

Güncel Altın Fiyatları

Gram Altın Çeyrek Altın Yarım Altın Tam Altın Cumhuriyet Altını Ata Altın 14 Ayar Altın 18 Ayar Altın 22 Ayar Bilezik
Alış: 162,09 Alış: 257,94 Alış: 514,28 Alış: 1.035,00 Alış: 1.067,00 Alış: 1.064,49 Alış: 91,89 Alış: 117,69 Alış: 147,03
Satış: 162,15 Satış: 263,78 Satış: 527,56 Satış: 1.60,77 Satış: 1.077,00 Satış: 1.090,46 Satış: 91,96 Satış: 117,77 Satış: 147,14

 Altının Tarihçesi Nedir?

Altının tarihi insanın tarihi kadar eskidir. İlkel insan tarafından bilinen ilk metal olduğu konusunda kesinlikle bir kuşku yoktur. İlkel kültürler ile ilişkisi, tarihi kalıntıların arasında bulunması ile belirlenmiştir. Altın, metalurji biliminin gelişiminde merkezi bir konumda bulunmaktadır.

Altının kazanımı hakkında kimyasal ve metalurjik bilgilere ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda altın doğada saf olarak kütleler halinde ve derelerden elekler ile elenerek, bazen göze çarpan parçacıklar olarak ve hatta bazen külçeler halinde bulunabilirdi. Dünyanın bulunan en büyük yekpare altın parçası ise Avustralya’da bulunmuştur. Kütlesi yaklaşık 71 kg. ağırlığında olan bu saf altın resim 2’de gösterilmiştir. Bu altın “Hoşgeldin Yabancı” (welcome stranger) ismiyle bilinir.

Cumhuriyet Altını Nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile standartları belirlenmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni temsil eden, para yerine geçebilen ve üretme- basma yetkisi sadece Darphane kurumunda bulunan altın çeşididir. Cumhuriyet Altını basma yetkisi sadece Darphane kurumundadır. Bunun yasal dayanağı; ‘1738 Sayılı TBMM Kararı ve 234 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ ile sağlanmıştır.

Cumhuriyet altını çeşitlerine bakacak olursak; 10 farklı çap ve ağırlıkta altın çeşidi bulunmaktadır. Cumhuriyet altınları, öncelikle sikke(kalın) ve ziynet(ince) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Beşlik, ikibuçukluk, birlik, yarımlık ve çeyreklik olmak üzere beşer çeşitten oluşarak toplamda 10 farklı çap ve ağırlıktan üretilir. Cumhuriyet Altınlarının tüm bu çeşitleri 22 ayarda üretilmektedir. Bu sebeple fiyatları hesaplanırken 22 ayar altın fiyatlarından faydalanılır.

Çeyrek Altının Gramı Nedir?

Çeyrek altın Cumhuriyet altınının bir çeşididir. Çeyrek altın, genel olarak iki gruba ayrılmaktadır: sikke ve ziynet çeyrek altın. Halk arasında bunlara küçük altın da denmektedir.

Çeyrek sikke altın 1,804 gram iken; ziynet çeyrek altın 1,754 gramdır. Çeyrek sikke altının ziynet çeyrek altından farkı; sikke grubundaki altınların çaplarının daha küçük olması fakat kalınlığının ve ağırlıklarının daha fazla olmasıdır. Genelde toplumsal birleşmelerde hediye olarak taktığımız çeyrek altın ziynet grubundaki çeyrek altındır.

Bu altınların bir yüzünde kaligrafik yazı ile ‘Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi ile basıldığı tarih, diğer yüzünde ise Atatürk’ün resmi ve kenar süslemesi ile süslenmiştir. Kenarları ise eğiktir ve tırtıklıdır. Bu tırtıklar cumhuriyet altınlarının eğelenip eski bir dolandırıcılık yöntemi ile gramının hafifletilmemesi için yapılmıştır. Kenarları eğelenip törpülenmiş sarrafiye altınlarını almamaya dikkat ediniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar